خاک سرخ: جغرافیا و روزشمار قیام ژینا (بخش سوم)
طه رادمنش
نقاشی: zard_drawing
فایل پی دی اف:خاک سرخ- بخش سوم
گزارش پیش رو داعیۀ جامع و مانعبودن ندارد. بلکه صرفا تلاشی است هر چند کوچک برای روایت روزشمار قیام ژینا با محوریت پراکنش جغرافیایی آن. برای تهیۀ این روایت کرونولوژیک، با تطبیق روایتهای رسانههای جریان اصلیِ (مِین استریم) داخلی و خارجی و رسانههای بدیل (آلترناتیو)، و سایتهای خبری و صفحات مجازی، و همچنین، مشاهدات میدانی و اولشخص، تلاش شده تا چهرهای نسبتا شفاف از روند آغازین این قیام ارائه شود. برای نشان دادن نقشۀ پراکنش و جغرافیای اعتراض این قیام نیز به شکل تصادفی (random) از عکسهای هوایی و ماهوارهای موسسۀ مطالعات جنگ ایالات متحده برای مکتوب کردن خردهگزارشها استفاده شده است.
ماوقع را همگان میدانند؛ رخدادی که از ۲۶ شهریور ۱۴۰۱ در پی قتل مهسا (ژینا) امینی در ساختمان پلیس امنیت اخلاقی آغاز شد. زنجیرۀ قیام از سقز (زادگاه مهسا امینی) شروع شد و تا امروز ادامه دارد.
به محض به خاک سپاری ژینا، نامش تبدیل به رمز شد. و ادامۀ خیزش سقز به تهران رسید. معترضان به قتل ژینا در ۲۶ شهریور ۱۴۰۱ در حوالی میدان آرژانتین تهران (در نزدیکی بیمارستان کسری) گرد آمدند که منجر به بازداشت چندتن از معترضان شد. سپس در روز بعد ۲۷ شهریور ۱۴۰1، اعتراضات در سقز ادامه پیدا کرد و از آن پس بود که شهرهای دیگر نیز دومینووار به این اعتراضات پیوستند.
توضیح: این گزارش قیام را از ابتدای دی تا 15 بهمن 1401 پوشش داده است.
1 دی
بعد از تصویب طرح حمایت از تروریستی اعلام شدن سپاه پاسداران جمهوری اسلامی، در پارلمان هلند، این کشور از اتحادیۀ اروپا درخواست کرد سپاه پاسداران را به دلیل سرکوب معترضان در خیزش سراسری و ارسال سلاح و پهپادهای شاهد به روسیه در جنگ با اوکراین، سازمانی تروریستی اعلام کند. در داخل نیز مردم در شهرهای سمیرم (اصفهان) و کامیاران (کردستان)، شبانه تظاهرات کردند و علیه جمهوری اسلامی شعار دادند. دلار آمریکا نیز روند افسارگسیختگی خود را ادامه داد و وارد کانال 40 هزارتومانی شد.
۲ دی
برای دوزادهمین جمعۀ پیاپی، مردم زاهدان، پس از نماز جمعه، تظاهرات کردند و علیه جمهوری اسلامی و سران آن شعار دادند. در اکباتان تهران نیز شعارهای شبانه همچنان ادامه یافت. اعضای حزب سوسیال دموکراتِ آلمان نیز، پس از پارلمان هلند، خواستار قرارگرفتن نام سپاه پاسداران جمهوری اسلامی در فهرست گروههای تروریستی شدند.
۳ دی
در این روز، قیام ژینا وارد صدمین روزِ خود شد. و به همین منظور، فراخوانهایی از سوی تشکلها، احزاب، گروهها و انجمنهای گوناگون صادر شد. مردم در مشهد، کرج و برخی محلات تهران تجمع کردند و علیه جمهوری اسلامی شعار دادند. در گالیکش استان گلستان نیز، جمعیت انبوهی از مردم در حمایت از مولوی محمدحسین گرگیج، تجمع اعتراضی برگزار کردند.
۴ دی
مصادف با چهلم کشته شدگان در بوکان، مردم در خیابانهای اصلی و محلات پراکنده تجمع کردند، و بازاریان بوکانی نیز، دست به اعتصاب زدند. در این روز نیروهای سرکوب به سمت مردم گاز اشکآور شلیک کردند. در روستای چرسانه در کامیاران کردستان، مراسم چهلم برهان کرمی با حضور گستردۀ مردم و با شعار مرگ بر دیکتاتور برگزار شد. در خلوص بستکِ هرمزگان، سها اعتباری، دختر ۱۲ سالۀ ایرانی در شامگاه یکشنبه، ۴ دی ماه در جریان تیراندازی یک مأمور لباسشخصی پلیس استان هرمزگان کشته شد.
۵ دی
در ایذه جمعیت زیادی در روستای پرچستان گورویی، از توابع مرکزی ایذه، در مراسم یادبود چهلم کیان پیرفلک شرکت کردند و علیه جمهوری اسلامی شعار دادند. مردم از مجاهد کورکور نیز حمایت کردند و با شعارهایی نسبت به اجرای حکم اعدام او هشدار دادند. در شهر دشتیِ هرمزگان مردم در مراسم چهلم حامد ملایی شرکت کردند و علیه حکومت شعار دادند. مردم نسبت به اعدام معترضها هم شعار دادند. مردم سنندج نیز در مراسم چهلم آرام حبیبی و زانیار اللهمرادی شرکت کردند و علیه حکومت شعار دادند.
دلار نیز، در روز دوشنبه پنجم دی ماه به ۴۱ هزار و ۶۵۰ تومان رسید.
نیروهای امنیتی، مانع از فرود هواپیمایی که مونا فرخآذری، همسر علی دایی و دخترش، سرنشینانش بودند، در فرودگاه دبی شدند، و بعد از برگشت هواپیما به خاک ایران، آنها را در فرودگاه جزیره کیش پیاده کردند، دلیل این موضوع را ممنوعالخروجی همسر علی دایی به دلیل حمایت از اعتراض و اعتصابها در جریان خیزش سراسری عنوان کردند. علی دایی ممنوعالخروجی همسرش را تکذیب کرد.
محمد مرادی دانشجوی ایرانی دکتری تاریخ، ساکن فرانسه در اعتراض به سرکوب خشونتبار معترضین در ایران، خود را در رودخانۀ رن، در لیون فرانسه غرق ساخت. او در دو ویدئو به زبان فرانسوی و فارسی، در صفحۀ اینستاگرامش اعلام کرد که هدف او بیش از هر چیزی جلب توجه افکار عمومی کشورهای غربی، به سرکوب مردم در ایران است. و این کار را حماسهای از علیه ابتذال زندگی دانست. مرادی مشکلات روحی و روانی نداشت و در ویدئوی مربوطه نیز، اشاره کرد که از زندگی راحت و مناسبی در غرب برخوردار است. بعد از مدتی، ویدئویی که به زبان فرانسه بود، به دستور شرکت «متا»، مالک اینستاگرام، حذف شد.
سارا خادمالشریعه، استادبزرگ شطرنج ایران، در حمایت و همراهی با خیزش سراسری مردم ایران در روز ۵ دی ماه در مسابقات جهانی در حالی که زیر پرچم جمهوری اسلامی بازی میکرد، بدون حجاب اجباری در مسابقه حاضر شد.
۶ دی
در تبریز یادبود مراسم چهلم آیلار حقی با حضور گسترده مردم برگزار شد. این مراسم با حضور مأموران حکومتی به خشونت کشیده شد، پدر آیلار حقی سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی را مسئول تحریف قتل او خواند. بنابر برخی گزارشها، پدر آیلار حقی و تعدادی از مردمِ حاضر در مراسم بازداشت شدند. در مهاباد مراسم چهلم، آزاد حسینپور، کمال احمدپور و محمد احمدی برگزار شد و مردم علیه حکومت شعار دادند. در بوکان مراسم چهلم، هیوا جانجان (جانان)، با وجود محاصرۀ آرامستان توسط نیروهای سپاه پاسداران، با حضور گسترده مردم برگزار شد. مولوی عبدالحمید در سخنانی، از برخورد حکومت و رفتارهایی مانند، اعدام، شکنجههای سنگین و تجاوز جنسی به معترضان در زندانها و بازداشتگاههای جمهوری اسلامی انتقاد کرد.
۷ دی
هفتم دی ماه نرخ دلار آمریکا از ۴۳ هزار تومان گذشت و تا آخرین ساعات کاری تا ۴۴ هزار تومان معامله شد. و واکنش دولت همچنان حباب خواندنِ آن بود. در بازار گوشت نیز صحبت بر سر گرانی ۵۰ درصدی بود. بیش از صد قلم داروی وارداتی نایاب شد. فروشندگان لوازم مصرفی، که به دلار وابسته بودند، دست از فروش کشیدند.
مراسم چهلم میلاد معروفی در بوکان با حضور مردم برگزار شد. در روستای قالویزندانِ مهاباد، مردم در مراسم چهلم مهران رحمانی، از شهدای خیزش سراسری شرکت کردند و علیه حکومت شعار دادند.
سفیر ایران در ایتالیا، در اعتراض به سرکوب خیزش سراسری احضار شد. آنتونیو تاجانی وزیر امور خارجۀ ایتالیا خواستار توقف اعدام و آزار معترضها شد. سخنگوی وزارت خارجۀ آلمان تأکید کرد که کشورش دلیلی برای از سرگیری مذاکرات هستهایِ متوقف شده (برجام) نمیبیند. او گفت: تمرکز اصلی برلین حمایت از معترضان و مسائل حقوق بشری در ایران است نه احیای برجام.
۸ دی
در روستای عمادآباد مرودشت، مردم در مراسم یادبود چهلم آرمان عمادی، از کشتهشدگان خیزش شرکت کردند و علیه حکومت شعار دادند. در ایذه نیز، مردم در مراسم چهلم سپهر مقصودی، شرکت کردند. حاضران در مراسم کشتهشدگان ایذه با سر دادن شعارهای، «حکومت بچهکش، نمیخوایم، نمیخوایم»، «بسیجی، سپاهی، داعش ما شمایی» و «مجاهد اعدام بشه، اینجا قیامت میشه»، از مجاهد کورکور حمایت کردند. مردمِ ایذه در مراسم چهلم رضا شریعتی شرکت کردند. در ایذه مردم در جریان مراسم چهلم میلاد سعیدیانجو شعار «… قاتله، حکومتش باطله» سر دادند. در سمیرم جمعیت زیادی از مردم در مراسم یابود چهلم علی عباسی شرکت کردند. خواهر علی عباسی برای مردم سخنرانی کرد. در خوراسگان اصفهان، مردم در مراسم چهلم جواد موسوی از کشتهشدگان خیزش شرکت کردند. در بوکان نیز مردم، در مراسم چهلم سلیمان شکری از کشتهشدگان خیزش سراسری شرکت کردند. در دهگلان مردم در مراسم چهلم محسن نیازی شرکت کردند و شعار «مرگ بر ….» سر دادند. در اهواز مراسم چهلم عاطفه نعامی از کشتهشدگان خیزش سراسری برگزار شد. در تهران مراسم چهلم حمیدرضا روحی با حضور مردم معترض در بهشت زهرا، با وجود جو امنیتی برگزار شد و مردم شعار میدادند «حمیدرضا نمرده، …. که مرده». مأموران امنیتی به مردم معترض حمله کردند. در شیراز مردم با حضور گستردۀ خود از بازگشت هادی چوپان که در آمریکا قهرمان مسابقات مستر المپیا شده بود استقبال کردند. هادی چوپان بعد از قهرمانی جایزهاش را به مردم، مخصوصا زنان ایرانی تقدیم کرده بود. مردم در مراسم استقبال شعار «باشرف باشرف» سر دادند.
۹ دی
در سیزدهمین جمعۀ متوالی، جمعیت انبوهی از مردم زاهدان و خاش تظاهرات کردند و علیه جمهوری اسلامی و سران آن، سپاه و بسیج، شعار دادند. در پیرانشهر مردم مراسم یادبود چهلم کاروان قادرشاکری نوجوان ۱۶ ساله را برگزار کردند و شعارهای «شهید نمیمیرد» و «زن، زندگی، آزادی» سر دادند. مادر کاروان قادرشاکری نیز برای مردم سخنرانی کرد. در خرمآباد مردم در مراسم یادبود چهلم حسین زرینجویی از کشتهشدههای خیزش شرکت کردند. در ایذه، پس از آنکه حکومت پیکر محمود احمدی یکی از دوکشتۀ حملۀ مسلحانه نیروهای امنیتی به روستای پرسیلا و پیون، را به خانوادهاش تحویل نداد، مردم در اقدامی نمادین لباس او را به خاک سپردند. هفتۀ چهاردهم مسابقات فوتبال لیگ برتر نیز، کماکان بدون تماشاگر برگزار شد.
گروهی از ایرانیان مقیم نروژ نیز، روز جمعه، نهم دی ماه مقابل ساختمانها و سازمانهای دولتی این کشور، با تأکید بر حفاظت از امنیت جانی معترضان و پاسخگو کردن جمهوری اسلامی نسبت به اعتراضات اخیر تجمع کردند.
۱۰ دی
در جوانرودِ کرمانشاه، مردم در مراسم یادبود چهلم هفت تن از کشتهشدگان خیزش سراسری با نامهای، عرفان کاکایی، بهاالدین ویسی، تحسین میری، مسعود تیموری، جمال اعظمی، جوهر فتاحی و اسماعیل گلعنبر که در روزهای ۲۹ و ۳۰ آبان ماه در جریان درگیریهای جوانرود به دست نیروهای حکومتی کشته شدند در آرامستان حاجیابراهیم جوانرود شرکت کردند. نیروهای سپاه پاسداران، آرامستان را محاصره کردند. این مراسم یادبود و اعتراضی با حمله نیروهای حکومتی به خشونت کشیده شد. مردم زیادی زخمی، و یک نفر با نام برهان الیاسی به دست نیروهای حکومتی کشته شد. تعداد زیادی از مردم جوانرود در مراسم تشیع و خاکسپاری برهان الیاسی در آرامستان حسن گایر جوانرود شرکت کردند.
مهدی زارع اشکذری که تنها چند ساعت پس از آزادی موقت بر اثر شکنجه به کما رفت پس از ۲۰ روز در بیمارستان جان باخت. روزبه از دوستان مهدی زارع در ایتالیا میگوید پیکر مهدی را با اخذ تعهد برای اعلام «خودکشی» به عنوان علت مرگ به خانواده تحویل دادند، و به خانوادۀ او اجازه داده نشد که پیکر او برای بررسی به پزشکی قانونی منتقل کنند. مهدی زارع همچنین پس از آزادی ویدیویی از خودش ضبط کرده بود که در آن به زبان ایتالیایی و با خنده میگوید: «ببینید چیکار کردن…» و به دوستانش در ایتالیا ارسال میکند. مهدی برای خاکسپاری مادرش به ایران برگشته بود.
در نجفآبادِ اصفهان، مردم به خیابان آمدند و علیه جمهوری اسلامی شعار دادند. در سمیرم اصفهان نیزريال مردم به خیابان آمدند و علیه جمهوری اسلامی شعار دادند، تجمعهای اعتراضی تا شب ادامه داشت. در این روز مرتضی عمومهدی، جانشین فرماندهی سپاه اصفهان از کشته شدن یک بسیجی به نام «محسن رضایی» در اعتراضات روبروی فرمانداری سمیرم خبر داد.
در بازار تهران، مردم تجمع کردند و علیه حکومت شعار دادند. نیروهای امنیتی به مردم حمله کردند و متعاقب آن، کسبه بخشهایی از بازار را تعطیل و اعتصاب کردند. کارکنان رسمی پالایشگاه نفت آبادان، اعتصاب کردند و تجمع اعتراضی برپا کردند. کارکنان رسمی میدان نفتی آذر در استان ایلام، اعتصاب کردند و تجمع اعتراضی برپا کردند. کارکنان رسمی شرکت پالایش نفت شازند اراک، اعتصاب کردند و تجمع اعتراضی برپا کردند.
ژولین برژتون، سناتور مجلس سنای فرانسه، کفالت سیاسی مهدی بهمن، از بازداشتشدگان خیزش سراسری را بر عهده گرفت. هر چند سِیر وقایع نشان داد، وکالت سیاسی و مادرخواندگی و پدرخواندگی سیاسی، تاثیری بر توقف اعدامها نداشت.
۱۱ دی
نیروهای جمهوری اسلامی از حوالی ۵ صبح این روز، به منزل کشتهشدگان آبان ۱۴۰۱ در سمیرم یورش بردند و خواهر علی عباسی و دو برادر مراد بهرامیان را دستگیر کردند. از همین روز بود، که بنابر اخبار منتشرشده در فضای مجازی و سایتهای خبری، سمیرم میلیتاریزه شد.
۱۲ دی
دیوان عالی کشور در روز ۱۲ دی در دومین جلسۀ رسیدگی حکم اعدام محمدمهدی کرمی و سید محمد حسینی متهم به قتل روحالله عجمیان، را تایید (ابرام) کرد. محمدحسین آقاسی، وکیل تعیینی خانوادۀ کرمی به روزنامۀ اعتماد میگوید: «با وجود نامۀ مستشار دیوان عالی و توصیۀ رئیس دادگستری البرز که به قاضی پرونده اعلام کردند با نامبرده همکاری شود، رئیس شعبۀ یک دادگاه انقلاب کرج میگوید اجازۀ حضور وکیل در این پرونده را هنوز صادر نکردهاست.» خانواده نیز میگوید وکیل تسخیری که دادگاه برای او تعیین کرد حتی به تماسهای تلفنی پاسخ نداد و حاضر به دادن آدرس دفتر کار خود نیز نشدهاست.
ایرانیان ساکن بولونیا دوشنبه، شب دوم ژانویه در مقابل دانشگاه بولونیا، محل تحصیل مهدی زارع تجمع و برای او مراسم یادبود برگزار کردند و دانشگاه نیز بیانیهای در ابراز ناراحتی از مرگ مهدی زارع و وضعیت معترضان در ایران منتشر کرد. در مهاباد نیز مردم در مراسم یادبود چهلم شمال خدیریپور شرکت کردند و علیه حکومت شعار دادند.
به گزارش «کمپین فعالین بلوچ»، نیروهای امنیتی در زاهدان از روز دوشنبه ۱۲ دی صدها تن از شهروندان بلوچ، از جمله شماری از کودکان که بیشتر آنها فاقد شناسنامه هستند را بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردهاند. بسیاری از این بازداشتشدگان شناسنامه ندارند و مقامات قضایی و نظامی سیستان و بلوچستان آنها را «اتباع بیگانه» عنوان کردهاند. رسانه حکومتی نیز این بازداشتشدگان را «کنترل اراذل و اوباش» میخواند در حالی که گفته میشود نیروهای نظامی در فلکه کارگر زاهدان با زیرگرفتن شماری از کارگران بلوچ با خودرو و با خشونت آن را بازداشت کردهاست.
۱۳ دی
خبرگزاری هرانا، در سهشنبه ۱۳ دی، از یکی دیگر از جوانترین معترض محکوم به اعدام عرشیا تکدستان خبر داد؛ جوان ۱۸ ساله که در جریان اعتراضات سراسری ۳۰ شهریور نوشهر واقع در استان مازندران بازداشت و شعبۀ اول دادگاه انقلاب ساری او را به اتهامهای «افساد فی الارض» و «محاربه» به اعدام محکوم کرد. پیش از او، مهدی محمدیفرد، جوان ۱۸ ساله دیگری از نوشهر نیز به دو بار اعدام محکوم شدهاست. نواب ابراهیمی، آشپزِ معروف در فضای مجازی، پس از انتشار پستی دربارۀ آموزش کتلت در ۱۳ دی ۱۴۰۱ در سال مرگ قاسم سلیمانی بازداشت شد. همچنین کافۀ او در تهران پلمپ و صفحۀ شخصیاش در اینستاگرام غیرفعال شد. خبرگزاری فارس بازداشت او را بخاطر اهانت به قاسم سلیمانی اعلام کرد.
۱۴ دی
سخنگوی قوۀ قضاییه از صدور کیفرخواست دو شهروند فرانسوی و یک شهروند بلژیکی به اتهام جاسوسی خبر داد. رسانههای دولتی نیز پیشتر در ۲ آذرماه از بازداشت ۴۰ نفر از اتباع سایر کشورها دخیل در قیام ژینا – زن، زندگی، آزادی- یا به قول خودشان اغتشاشات خبر داده بودند.
۱5 دی
مهدی بیک، روزنامهنگار و دبیر سرویس سیاسی روزنامه اعتماد در شامگاه پنجشنبه ۱۵ دی ۱۴۰۱ بازداشت شد. به گفتۀ همسرش، زهرا سلیمانی مأموران امنیتی موبایل، لپتاپ و وسایل مهدی بیک را در جریان بازداشتش ضبط کردند.
با وجود جو امنیتی، مردم ایذه در چهلم حامد سلحشور حاضر شدند و شعار دادند. برخی نیز در بنری نوشته بودند: «این سر برای هیچ رژیمی خَم شدنی نیست» و «از یاد نبر خون را». جملۀ «این سر برای هیچ رژیمی خم نمیشود»، به رمزی در ادامۀ قیام تبدیل شد و در شهرهای مختلف در قالب گرافیتی بازتولید و تکرار شد.
در مهاباد، شماری از مردم در مراسم یادبود چهلم شورش نیکنام در آرامگاهش در روستای قلعهجوغه حاضر شدند و علیه حکومت شعار دادند. شورش نیکنام ۲۶ آبان در مهاباد به ضرب گلولۀ مأموران حکومتی مجروح شد و ۵ آذر در بیمارستان جان باخت. همچنین مادر شورش به نشانۀ آرزوی صلح، یک کبوتر را به شکل نمادین آزاد کرد؛ حرکتی که بعدا در مناطق کردنشین به سنت مبازراتی تبدیل شد.
در جوانرود، ایذه و زاهدان بازداشتهای دسته جمعی معترضان صورت گرفت.
در اشکذرِ یزد، مراسم یادبود هفتم مهدی زارع اشکذری برگزار شد. مردم شعار دادند: «هر یه نفر کشته شه، هزار نفر پشتشه» و «فقر فساد گرونی، میریم تا سرنگونی.» در کنگاور با حضور پرشمار مردم، مراسم چهلم احسان قاسمیفر برگزار شد. مردم معترض شعار دادند، «این گل پرپرشده، هدیه به میهن شده.» در ایلام، مردم به همراه خانوادۀ محسن قیصری، از کشتهشدههای خیزش، بر سر مزارش مراسم تولد او را برگزار کردند.
۱۶ دی
شامگاه جمعه ۱۶ دی معترضان در یزد، مشهد، سنندج و تهران دست به اعتراضات شبانه زدند و شعارهای ضد حکومتی سردادند. در مشهد بنرهای تبلیغاتی سالگرد کشته شدن قاسم سلیمانی را در یکی از خیابانهای اصلی این شهر به آتش کشیده شد. برای چهاردهمین هفتۀ متوالی از جمعه خونین زاهدان مردم زاهدان به خیابان آمدند و شعارهای «امسال سال خونه، … سرنگونه»، «مرگ بر دیکتاتور»، «مرگ بر ….»، «حکومت کودککش نمیخوایم نمیخوایم» و همچنین شعارهای عدالتخواهانهای همچون «نه کولبری نه سوختبری، آزادی و برابری»، سر دادند.
یلدا معیری، عکاس خبری که به دلیل عکاسی از اعتراضات اخیر و حمایت از اعتراضات در فضای مجازی بازداشت شده بود، پس از گذراندن ۳۲ روز در بند ۲-الف سپاه پاسداران و ۶۰ روز در زندان قرچک ورامین با قید وثیقه آزاد شد. روز جمعه ۱۶ دی با انتشار ویدیویی در اینستاگرام با لباس پاکبانی میگوید: «وقتی حق ندارد از واقعیت کشورش عکسبرداری کند؛ با کمال میل از امروز نه در پارک بانوان بلکه از خیابانهای که جوانی خود را در آن گذراندهاست این کار را آغاز میکند.» دادگاه علاوه بر حکم شش سال حبس تعزیری، برای او مجازاتهای تکمیلی از جمله: خدمات پاکبانی دوماهه، تهیۀ یک پژوهش ۱۰۰ صفحهای از آثار مرتضی مطهری، منع خروج از کشور و منع استفاده از فضای مجازی به مدت دو سال صادر کردهاست.
۱۷ دی
صبح شنبه ۱۷ دیماه، جمهوری اسلامی، محمدمهدی کرمی و سید محمد حسینی را مانند دو معترض قبلی بعد از خواندن اذان صبح اعدام کرد.
بعد از تغییر رئیس بانک مرکزی در ۸ دی ۱۴۰۱ نرخ دلار روند نزولی داشت و به زیر ۴۰ هزار تومان کاهش یافت، اما باز هم در روز شنبه ۱۷ دی ماه با افزایشی نزدیک به ۱۱۰۰ تومانی تا ۴۱ هزار و ۲۵۰ تومان اوج گرفت.
۱۸ دی
در همبستگی با خانوادههای قربانیان در سومین سالگرد سرنگونی پرواز پی اس ۷۵۲ و محکومیت اعدام محمد مهدی کرمی و محمد حسینی، تجمعاتی در خارج از کشور برگزارشد. در داخل نیز بسیاری از کسبه در شهرهای کردنشین از جمله سنندج، سقز، بوکان، کرمانشاه و آبدانان در استان ایلام بسته ماندند. دانشجویان در واکنش به تداوم سرکوب، بازداشت هم دانشگاهیهایشان و اعدامها به شکلهای گوناگون اعتراض کردند و نام بسیاری از کشتهشدگان به دست جمهوری اسلامی را بر دیوارها و تابلوهای دانشگاه نوشتند. در نجفآبادِ اصفهان مردم در میدان مرکزی تجمع کردند و شعارهایی همچون «هیز تویی، هرزه تویی، زن آزاده منم»، «تا … کفن نشود این وطن وطن نشود» و «هر یه نفر کشته شه، هزار نفر پشتشه» سر دادند. معترضان در خیابان انقلاب تهران، راهپیمایی کرده و شعار «مرگ بر جمهوری اعدامی» سر دادند. گروهی از معترضان در خیابان ستارخان تهران با شعار مرگ بر دیکتاتور دست به اعتراض زدند. در صادقیۀ تهران نیز مردم با سر دادن شعار «مرگ بر دیکتاتور» و «امسال سال خونه، … سرنگونه»، تظاهرات ضد حکومتی بر پا کردند. در تهرانپارس نیز تجمعات اعتراضی برگزار شد. در قزوین نیز مردم در شامگاه ۱۸ دی به تجمع اعتراضی دست زده و شعار دادند: «این همه سال جنایت، مرگ بر این ولایت»، «ننگ ما، ننگ ما، ….. ما» در سنندج و مهاباد نیز جوانان با سر دادن شعارهای ضد حکومتی دست به اعتراض زدند. در منطقۀ حکیم نظامی اصفهان نیز، گروهی از مردم شعار دادند «هر یه نفر کشته شه هزار نفر پشتشه». در مشهد نیز گروهی از مردم شعار میدادند «فقر فساد گرونی میریم تا سرنگونی.»
۱۹ دی
در پی اخبار اعدام و انتقال به انفرادی محمد قبادلو(۱۹ ساله) و محمد بروغنی(۲۲ ساله) مردم مقابل زندان رجایی شهر تجمع کردند. نازیلا معروفیان ۲۳ ساله، اهل سقز، روزنامهنگار «رویداد ۲۴» و دانشجوی دانشگاه علامه طباطبایی که بعد از انتشار مصاحبهاش با امجد امینی، پدر مهسا (ژینا) امینی در تاریخ هشتم آبان ماه در منزل یکی از دوستانش در تهران بازداشت شده بود. در روز دوشنبه ۱۹ دی بعد از گذشت ۷۲ روز، با قرار وثیقۀ ۶۰۰ میلیون تومانی به صورت موقت از زندان قرچک ورامین آزاد شد.
۲۰ دی
شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران با انتشار بیانیهای به اعدام جوانهایی که در جریان اعتراضات سراسری دستگیر شده و بدون تشریفات حقوقی محکوم شدهاند واکنش نشان داد. بخشی از بیانه:
«چرا اجازۀ برگزاری دادگاه علنی به این متهمان نمیدهند؟ چرا وکلای انتخابی و تعیینی حق ورود برای دفاع از آنها را ندارند؟ چرا اساساً، شفافسازی پیرامون این پروندهها و قانع کردن افکار عمومی برای حاکمیت کمترین ارزشی ندارد؟» بیانیه به این موضوع نیز پرداخت «حاکمیت مدعی حکومت مستضعفان و فقرا اینک، برای مجازات سراغ فقیرترین و بیبهرهمندترین و در عین حال شریفترین لایههای طبقاتی جامعه رفته تا دریابیم علیرغم این شعارهای فریبنده در چهار دهه، دین و اخلاق و همه هنجارها تنها سرپوشی برای چپاول و غارت بیشتر سرمایههای مادی و معنوی مردم این سرزمین بودهاست.» در این بیانیه به حکم اعدام محمد قبادلو و محمد بروغنی هم اشاره شدهاست که قرار بود سحرگاه ۱۹ دی اجرا شود اما حضور خانوادههای آنها و مردم در مقابل زندان رجاییشهر مانع از آن شد. شورای هماهنگی گفت حضور مردم «نشان داد که همبستگی و اتحاد جمعی چگونه میتواند موجب پیروزی شود.»
موج اخراج استادان دانشگاه در ایران ادامه دارد و رضا امیدی و کوشا گرجیصفت، دو تن از استادان دانشکدۀ علوم اجتماعی دانشگاه تهران نیز در یک هفته اخیر اخراج شدند.. محسن برهانی استاد حقوق دانشگاه تهران به دلیل انتقاد از اعدام جوانان معترض اخراج شد و سعید مدنی، جامعهشناس، روزنامهنگار و فعال ملی- مذهبی نیز به اتهام «تبلیغ علیه نظام جمهوریاسلامی» به تحمل ۸ سال حبس و به اتهام «تشکیل و اداره گروههای معاند نظام» به تحمل یک سال حبس محکوم و همچنین ممنوعالخروج شد.
خبرگزاری میزان، وابسته به قوه قضائیه جمهوری اسلامی سهشنبه ۲۰ دی بهنقل از دادگاه انقلاب اسلامی ساری میگوید؛ جواد روحی، ۳۵ ساله که به او عنوان “لیدر اغتشاشات” در نوشهرِ مازندران دادهاند به “سه بار اعدام” محکوم شدهاست. دادگاه انقلاب ساری او را به «افساد فیالارض»، «احتراق و تخریب اموال»، «تحریک برخی از شهروندان به ایجاد ناامنی و اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم بر ضد امنیت داخلی کشور»، «آتشزدن قرآن و توهین به مقدسات» متهم کرده و ملاک را اعترافات اجباری او قرار دادهاست. او در دادگاه گفت برای اعتراف اجباری تحت شکنجه قرار گرفتهاست و وکیل تسخیری او نیز در تصدیق حرف او گفت مدرکی منبی بر مشارکت او در اتهامات انتسابی وجود ندارد.
بلژیک سفیر جمهوری اسلامی را بهدلیل محکومیت سنگین شهروند خود در ایران احضار کرد.
تجمع کارکنان پتروشیمی مبین در اعتراض به عدم شفافیت مدیریت مدیران و ادامه داشتن اعتراض کارکنان سکوهای گاز که به دلیل عدم اجرای قانون ماده ۱۰ در ۱۵ دی آغاز شد و ۳۵ سکو از ۳۷ سکوی گازی را دربر گرفت.
۲۱ دی
سخنرانی مولوی عبدالحمید در دیدار با سران طوایف، معتمدان، علما و دانشگاهیان زاهدان و خاش. او در ادامه گفت خواستههای ما ملی و مطالبات ملت ایران است.
۲۲ دی
سحرگاه ۲۲ دی علیرضا اکبری توسط جمهوری اسلامی اعدام شد. بنابر روایات حکومتی، علیرضا اکبری، معاون پیشین وزارت دفاع ایران، فاغ از جاسوسی برای بریتانیا، در ترور محسن فخریزاده نیز دست داشتهاست.
مراسم خاکسپاری محمد مرادی، دانشجوی دکتری تاریخ ساکن شهر لیون، در روز پنجشنبه ۱۲ ژانویه، با حضور همسرش (زارا جم) و جمعی از ایرانیان مقیم فرانسه برگزار شد.
۲۳ دی
در پانزدهمین هفتۀ متوالی از جمعۀ خونین زاهدان، ملت بلوچ مجددا به خیابان آمدند و علیه حکومت شعار دادند.
در ادامۀ سفرهای ناگهانی امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجۀ دولت رئیسی، پس از آنکه روسیه دیدار امیر عبداللهیان با لاوروف را ساعاتی پیش از پرواز به مسکو لغو میکند، عازم ترکیه میشود و در ۲۷ دی در ترکیه میگوید: «مهسا امینی به مرگ طبیعی درگذشت» و میگوید: «زنان در ایران آزادی دارند.»
نسیم سلطانبیگی، روزنامهنگار و فعال دانشجویی سابق بازداشت شد. نهادهای امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی پیش از این نیز نسیم سلطانبیگی را در سال ۱۳۸۵ و نیز آذر ۱۳۸۶ در تجمع اعضای کمپین یکمیلیون امضا در تهران و سپس در مرداد ۱۳۸۹ او را به اتهام «تبلیغ علیه نظام، اجتماع و تبانی برای برهم زدن امنیت کشور» بازداشت کرده بودند. انجمن صنفی روزنامهنگاران استان تهران گفتهاست از آغاز اعتراضات سراسری در شهریور سال جاری تا کنون ۷۰ روزنامهنگار در ایران بازداشت شدهاند که ۳۰ نفر از آنها همچنان در زندانها بهسر میبرند. سحر شهنازی، مادر و سرپرست کودک نیز در پی اعتصاب غذا در اوین دچار مشکلات جسمی بسیاری شدهاست.
۲۴ دی
بریتانیا پس از اعدام علیرضا اکبری، تبعه ایرانی-انگلیسی، محمدجعفر منتظری، دادستان کل جمهوری اسلامی را تحریم کردهاست.
شوراهای صنفی دانشجویان در گزارشی به خودکشی اعلام شدن مرگ دنیا فرهادی اعتراض کردند و میگویند: «دنیا فرهادی، دانشجویی که شانزدهم آذر در اهواز ناپدید و پیکر بیجانش هشت روز بعد دور از شهر و در حاشیه کارون پیدا شد، برخلاف آنچه رسانههای حکومتی در ایران عنوان کرده بودند، نه در اثر «خودکشی» بلکه ساعتی پس از «درگیری کلامی با بسیجی های دانشگاه»، در محدوده روستایی به نام مظفریه و با اصابت «گلوله» پیدا شدهاست.» دنیا فرهادی چهارشنبه ۱۶ آذر، همزمان با روز دانشجو در ایران، حوالی بلوار ساحلی پل کابلی اهواز مفقود شد و جستجوی پدر و مادر برای یافتنش تا یک هفته نتیجهای نداشت؛ و وقتی افرادی خود را به عنوان شاهد به آنها معرفی کرده و مدعی سقوط دخترشان در رود کارون شدند، چندین روز به جستجو در رود کارون پرداختند، اما اثری از دنیا فرهادی پیدا نکردند.
۲۵ دی
در ادامۀ حمایتهای مردمی از مولوی گرگیج، حامیان این روحانی اهل سنت از شامگاه یکشنبه، ۲۵ دی در مقابل خانۀ او تحصن، و خیابانهای منتهی به خانه وی را بستند. در این روز بر اساس روال سینوسی و موجیِ قیامها، جمعیت انقلابی رو به کاهش داشت و خبر چندانی از تجمعات و تظاهرات اعتراضی نبود.
۲۶ دی
در پی قطعی ۵ روزۀ گاز در سرمای منفیِ 7 درجه در تربتجام و ۷ روستا در تایبادِ خراسان رضوی، مردم تربت جام در مقابل فرمانداری و هلال احمر تجمع کردند و شعارهایی همچون (مسئول بی کفایت) سردادند. و برای گرفتن چراغ نفتی و لوازم گرمایشی به مرکز هلال احمر روانه شدند. در برخی ویدئوهای منتشرشده، حضور نیروهای ضد شورش، دستگیری و تیراندازی نیز دیده میشد.
همزمان با جلسۀ بحث و ارائۀ دلایل اضافه شدن سپاه پاسداران به لیست گروههای تروریستی در اتحادیۀ اروپا، ایرانیان حاضر در فرانسه ، در استراسبورگ تجمع کردند. قرار شد رایگیری و نتیجۀ نهایی این جلسه روز پنجشنبه معلوم میشود.
دوشنبه شب، برج ایفل پاریس در حمایت از معترضان ایران با شعار زن_زندگی_آزادی نورانی شد. بر روی این برج در واکنش به اعدام معترضان از سوی نظام جمهوری اسلامی ایران، جملۀ «اعدامها را متوقف کنید» نیز نوشته شد.
۲۷ دی
مردم به فراخوانهای همزمان کارکنان صنعت نفت و گاز ایران و فراخوان چهلم محسن شکاری در روز سهشنبه ۲۷ دی پیوستند. شواهد و ویدیوها حاکی از آن است که مأموران حکومتی و سرکوبگران در بهشتزهرای تهران مستقر شده بودند تا مانع از برگزاری مراسم چهلم محسن شکاری، معترض اعدامشده شوند. برخی تصاویر حاکی از آن بود که سنگ مزار محسن شکاری نیز شکسته شده است.
مردم در مناطق مختلف تهران، کرج، مشهد شبانه به خیابان آمدند و شعارهایی علیه حکومت سر دادند. در خیابانهای ولیعصر، پونک، هفت حوضِ نارمک، آذربایجان، و اقدسیۀ تهران شعارهایی همچون: «مرگ بر دیکتاتور»، «مرگ بر حکومت اعدامی»، «محسن شکاری، شهید راه آزادی»، «تا … کفن نشود، این وطن وطن نشود» و «امسال سال خونه، … سرنگونه» سر داده شد.
بنا بر رأی شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب که به ریاست قاضی افشاری صادر شد، مژگان ایلانلو کارگردان و مستندساز به جرم «اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور» به ۶ سال، «فعالیت تبلیغی علیه نظام» به ۱۵ ماه، «اخلال در نظم عمومی» به مدت ۱۵ ماه و برای «تشویق به اعمال منافی» به ۱۵ ماه حبس تعزیری در مجموع، ۱۰ سال زندان و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شدهاست.
۲۸ دی
در این روز به جز مناطق کردنشین، و پونک، نواب و رودکی و کوی سینا و اکباتان تهران خبر چندانی از تجمعات اعتراضی نبود.
۲۹ دی
سپاه پاسداران جمهوری اسلامی، در اتحادیۀ اروپا با ۵۹۸ رای مثبت، ۹ رای منفی و ۳۱ رای ممتنع بعنوان گروه تروریستی در لیست گروههای تروریستی قرار گرفت و قرار شد تا روز بعد قطعنامهای در اینباره از سوی اتحادیه اروپا به کشورهای عضو اتحادیه صادر شود، که تصویب شدن یا نشدن آن در روز دوشنبه۲۳ ژانویه توسط وزیران امور خارجه معلوم میشود.
در این زمان بود که کمپینی با نام «وکالت به رضا پهلوی» راهاندازی شد. بنابر برخی خبرها، میانۀ افراد امضاکننده چیزی حدود 300 الی 450 هزار نفر بودند. ماجرای وکالت بحث و انتقادهای زیادی را پیش کشید. برخی آن را راه نجات ایران و یکدستسازی اپوزیسیون دانستند، و برخی آن را سیرکی مضحک خواندند، که اندک سرمایۀ اجتماعی ولیعهد سابق را نیز به باد خواهد داد.
۳۰ دی
حضور و اعتراضات مردم زاهدان در شانزدهمین هفته متوالی از جمعه خونین زاهدان.
در مراسم چهلم آیدا رستمی، پزشک کشته شده، در «امامزاده عبدالله» گرگان برگزار شد. آیدا رستمی اهل تهران، که به امداد رسانی به مجروحین در اعتراضات میپرداخت در ۲۱ آذر ۱۴۰۱ مفقود شد، و جسد او یک روز بعد با ادعای «تصادف رانندگی» به خانوادهاش تحویل داده شد. اما خانوادۀ او، آثار شکنجه را روی بدن و صورت او را تأیید کردند. بنابر برخی خبرها، نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی در این مراسم برادر وی و گروهی دیگر از مردم، را بازداشت کرده و با خود بردند. در مشهد نیروهای امنیتی همزمان با چهلم مجیدرضا رهنورد، دومین معترض اعدامشده، مسیرهای منتهی به بهشت رضا را بسته و جو شدید امنیتی در نزدیکی مزار او ایجاد کردند. بنابر برخی خبرها، خانوادۀ مجیدرضا رهنورد پس از بازداشت او، بهدلیل حملههای مکرر نیروهای «لباس شخصی» و اعضای «بسیج محل» به منزلشان و و همچنین شعارنویسی دیوارهای خانهشان مجبور به ترک منزلشان شده بودند و امکان بازگشت به منزل خود را نیافتهاند.
1 بهمن
در این روز خبر چندانی از تجمع اعتراضی رویت نشد، ولی در این روز دلار به نرخ ۴۵ هزار تومان رسید. این بیشترین نرخ دلار پس از تغییر رئیس بانک مرکزی بود.
۲ بهمن
در شامگاه ۲ بهمن، مردم در پونک و اکباتان تهران و دهگلانِ کردستان تجمع کردند و در تهران و کرج از پنجرهها و بام خانهها شعار سر داده شد.
۳ بهمن
وزیران امور خارجه در نشست روز دوشنبه ۲۳ ژانویه حاضر به تصویب قطعنامه تنظیم شده قرار گرفتن سپاه پاسداران در فهرست گروههای تروریستی از سوی اتحادیۀ اروپا با اکثریت آرا نشدند. اما ۱۸ فرد و ۱۹ نهاد جمهوری اسلامی که در نقض حقوق بشر و سرکوب معترضان مشارکت یا مسئولیت داشتهاند را تحریم کرد. بعدتر کاشف به عمل آمد، وزارت خارجۀ انگلیس از اصلیترین مخالفان تروریستی اعلامشدن سپاه پاسداران جمهوری اسلامی بود.
۴ بهمن
جمعی از دانشجویان دانشکدۀ هنرهای زیبای دانشگاه تهران در همبستگی با اعتصاب دانشجویان دانشگاه هنر، تجمع اعتراضی برگزار کردند. کارکنان مجتمع پتروشیمی بندر خمینی به دلیل پرداختنشدن حقوق و مزایایشان اعتصاب کرده و تجمع اعتراضی برپا کردند.
۵ بهمن
در این روز در آبدانان ایلام، کامیارن و دیواندرۀ کردستان جمعیت محدودی تجمع اعتراضی در سطح محلهای برگزار کردند.
۶ بهمن
کنگرۀ آمریکا قطعنامۀ مشترکِ حزبی (جمهوریخواه و دموکرات) در محکومیت سرکوب اعتراضات در ایران و حمایت از معترضان ایرانی را به اتفاق آرا یعنی با ۴۲۰ رای موافق و یک رای مخالف تصویب کرد.
در این روزمجلس شورای اسلامی پیشنهاد داد مادهای به قانون مجازات اسلامی افزوده شود، که اگر افراد سرشناس (سلبریتی) در صورت رویدادن رخدادی در جامعه، تا زمانی که مراجع رسمی حکومت دربارۀ آن اظهارنظر نکردهاند، نباید دربارۀ آن اظهارنظر کنند و اگر دیدگاهشان – هرچند درست باشد – با روایت و قرائت رسمی حکومت، تفاوت داشته باشد جرم محسوب شده و باعث مجازات میشود. لازم به ذکر است افراد پژوهشگر نیز در قالب مقالات علمی نیز، مشمول این پیشنهاد میشوند.
۷ بهمن
در امروز به جز در خاش، اکباتان تهران و پونک تهران، خبر چندانی از تجمعات نبود.
۸ بهمن
فاطمه مهاجری، مادر ویدا (وحیده) ربانی، روزنامهنگار بازداشتشده در جریان خیزش ۱۴۰۱ ایران، در نامهای به رئیس قوه قضاییه از «قضاوتهای سلیقهای» و محکوم شدن فرزندش به «۱۱ سال» حبس انتقاد کرد. همچنین در این روز، سروناز احمدی، پژوهشگر و مترجم و فعال حوزۀ کودکان در دادگاه بدوی به شش سال زندان محکوم شد. احمدی در اینستاگرامش جملهای امیدبخش نوشت: «میارزید. به احساس تعلق به یه جمع بزرگ قدرتمند که در تلاشه سرنوشتش رو دست خودش بگیره.»
ساعت 21:44 نیز در خوی واقع در آذربایجان غربی، زلزلهای به بزرگی 5.9 ریشتر رخ داد.
۹ بهمن
در این روز نیز تجمع اعتراضی برگزار نشد. ولی حملات پهپادی به مجتمع صنایع نظامی ایران، واقع در اصفهان رخ داد، که بنابر برخی خبرها، این حملات از سوی اسرائیل برنامهریزی و انجام شد.
۱۰ بهمن
بازیکنان تیم ملی فوتسال زنان ایران، در فینال بازیهای آسیایی، از خواندن سرود جمهوری اسلامی امتناع کردند.
۱۱ بهمن
حسن کرمی، فرمانده یگانهای ویژه نیروی انتظامی جمهوری اسلامی (فراجا) ادعا کرد که هیچ انسانی در اعتراضات (خیزش ۱۴۰۱ ایران) بر اثر خطا کشته نشده و اگر کسی بتواند این را اثبات کند جایزه خواهد گرفت. در حالی که در اواخر دی ۱۴۰۱، سازمان دیدهبان حقوق بشر با انتشار گزارش سالانه خود دربارۀ وضعیت جهانی حقوق بشر در سال ۲۰۲۲ اعلام کرد که مأموران جمهوری اسلامی برای سرکوب اعتراضات سراسری مردم ایران از «نیروی قهریه کُشنده و بیش از حد» و از شاتگان، تفنگ جنگی، هفتتیر حتی در اعتراضات مسالمتآمیز و در جاهای پرجمعیت استفاده کردهاند.
۱۲ بهمن
پوران ناظمی، فعال حقوق بشر – که بهتازگی بهطور موقت از زندان آزاد شده بود – به همراه خواهرش پروانه ناظمی، بدون حکم قاضی، در بیمارستان مهرگان کرمان بازداشت شد.
با آغاز دهۀ فجر تبلیغات محیطی برای بزرگداشت این دهه انجام شد که انتقادات و نظرات متفاوتی را به دنبال داشت. عدهای آن را آخرین تلاش پروپاگاندای جمهوری اسلامی در آخرین روزها دانستند، و عدهای نیز آن را حاصل سکوت مردم و فروکشی اعتراضات قلمداد کردند.
۱۳ بهمن
اعتراضات در زاهدان و سیستان بلوچستان پس از نماز جمعه در صد و چهل و یکمین روز خیزش سراسری انجام شد. در گالیکشِ گلستان نیز، مردم برای اعتراض به خیابانها آمدند.
در این روز با انتشار تصویری در فضای مجازی، از فرهاد میثمی، زندانی سیاسی، که در پی اعتصاب غذا کاهش وزن بسیار چشمگیر و تکاندهندهای داشت، موج گستردهای از حمایت در ستایش «سنگرسازی مقاومت از بدن» به راه افتاد. میثمی در نامهای این گونه نوشت: «در دورهای که حاکمان در هر سه عرصۀ امنیت جسم و جان، سفره و معیشت، و شان و کرامت، چیزی جز زجر و رنج هر روزه و هر لحظه در بساط مردمان این سرزمین باقی نگذاشتهاند، به سهم کوچک خود تلاشی را آغاز کردم تا بتوان در شرایطی، این زهر دمافزون را با کوششی جمعی به پادزهری بدل کرد.» تریبونهای حکومتی اظهار کردند که میثمی در اعتصاب غذا نیست.
۱۴ بهمن
سازمان حقوق بشر ایران در گزارشی شلیک نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی به صورت و چشم تعداد قابل توجهی از معترضان مأموران را «سیستماتیک» و «هدفمند» اعلام کرد. آمار دقیقی از معترضانی که چشمانشان آسیب دیده، در دست نیست؛ ولی بنا به گزارش روزنامه نیویورک تایمز در ۲ آذر ۱۴۰۱، دستکم ۵۸۰ نفر معترض از ناحیه چشم، آسیب دیدهاند.
رئیس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی از طرحی خبر داد که افراد بیحجاب را از راه سیستم نظارتی، شناسایی کرده و آنان را از خدمات اجتماعی محروم خواهد کرد و نیز کارت ملیِ افراد بیحجاب تا موقع پرداخت جریمه، مسدود خواهد شد. ۱۸ شورای صنفی دانشجویی و برخی از اساتید دانشگاه به این شیوهنامه اعتراض کرده و آن را «نقض آشکار حقوق انسانی و دانشجویی» خواندند. ضمنا در این روز جواز «بنیاد کشوری سندروم داون دیوار ۴۷» به دلیل حمایت از اعتراضات سراسری ۱۴۰۱، از سوی جمهوری اسلامی لغو شد.
15 بهمن
میرحسین موسوی، یکی از دو رهبر جنبش سبز، در این روز بیانیهای داد که در آن تلاش داشت برنامهای مدون جهت انجام رفراندوم برای تعیین حکومتی مشورتی ارائه دهد. برخی این اقدام را، نه حرکتی انقلابی، که تماما اصلاحطلبانه برای تداوم و بقای جمهوری اسلامی دانستند.
تکمله: و قیام همچنان ادامه دارد……………………………………………………………….
منابع (خبرگزاریها، سایتها، صفحات مجازی، کانالهای خبری)
– ایران اینترنشنال
– ایرنا
– ایسنا
– بی.بی.سی فارسی
– تسنیم
– رسانک
– رصد بلوچستان
– حالوش
– خاکزدگان (موج اهواز)
– کوردپا
– کولبرنیوز
– سرخط
– کانال شوراهای صنفی دانشجویان کشور
– کانال شورای سازماندهی اعتراضات کارگران پیمانی نفت
– کانال شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران
– صدای ماهی سیاه
– بیدارزنی
– فارس
– موسسۀ مطالعات جنگ ایالات متحده
– روزنامۀ هممیهن
– روزنامۀ اعتماد
– انجمن صنفی روزنامهنگاران استان تهران
– میزان
– ویکیپدیا
– ههنگاو
– هرانا
– رجانیوز
– پایگاه دادهباز ایران (iran open data)
– کمیتۀ عمل سازماندۀ کارگری
– کمیتۀ پیگیری وضعیت بازداشتشدگان